Vitamine pentru imunitate

Sistemul imunitar uman este o rețea complexă de celule, țesuturi și organe care protejează organismul împotriva germenilor, toxinelor, virușilor și infecțiilor. Este important să vă mențineți imunitatea întărită prin consumul de alimente bogate în nutrienți, să dormiți suficient și să rămâneți hidratat, dar există și câteva suplimente care vă pot ajuta. Multe dintre acestea includ vitamine, minerale și ierburi. Vechea zicală, „Un măr pe zi ține doctorul departe”, poate avea ceva adevăr în ea până la urmă! Am discutat cu dieteticianul înregistrat Julia Zumpano, RD, LD, pentru a afla despre cele mai bune vitamine pentru imunitate și cum să le obținem din alimente.

vitamine pentru imunitate

Vitamina C este o vitamina binecunoscută care stimulează imunitatea, care are proprietăți antiinflamatorii, stimulează producția de globule albe și ajută la distrugerea radicalilor liberi care pot deteriora celulele. Acest nutrient se găsește în fructele citrice precum portocalele, grapefruitul și mandarinele, precum și în opțiunile de fructe non-citrice, cum ar fi kiwi, mango și papaya. Legumele crucifere precum broccoli și kale sunt bogate în vitamina C, la fel ca fructele de pădure (inclusiv zmeura, căpșunile și coacăzele), roșiile și ardeii. Unele ierburi, cum ar fi pătrunjelul și cimbrul, sunt, de asemenea, surse bune de această vitamină.

Aceasta este una dintre cele mai importante vitamine pentru imunitate, deoarece întărește atât sistemul imunitar înnăscut, cât și cel adaptiv, care sunt responsabil de atacarea agenților patogeni străini. De asemenea, ajută la producerea de anticorpi și previne inflamația. Vitamina A poate fi găsită în ouă, ulei de ficat de cod și legume cu frunze verzi închise. Cel mai bine este să obțineți acest nutrient prin alimente, mai degrabă decât prin suplimente, deoarece poate fi toxic în doze mari și este mai greu de absorbit din suplimente decât sursele alimentare.

Vitamine pentru imunitate – Cum să le obțineți din alimente

Un alt nutrient esențial pentru stimularea sistemului imunitar este vitamina D, despre care se știe că reduce riscul de infecții prin creșterea activității globulelor albe și îmbunătățirea capacității organismului de a lupta împotriva bacteriilor și virușilor dăunători. Vitamina D este un nutrient solubil în grăsimi care poate fi obținut din expunerea la soare, dar este mai bine să obțineți această vitamină prin lapte fortificat, pește și unele cărnuri.

Zincul este un alt nutrient care stimulează imunitatea, care susține sistemul imunitar înnăscut și adaptiv. Se găsește în carnea de vită, carne de pasăre și produse lactate, precum și în nuci, leguminoase și cereale integrale. Crește numărul de celule natural killer, care atacă celulele canceroase și încetinesc creșterea tumorii.

Deși o dietă echilibrată și vitaminele potrivite pot susține imunitatea, dacă nu reușiți să vă satisfaceți cerințele nutriționale numai prin alimente, este important să discutați cu furnizorul de asistență medicală despre ce suplimente sunt potrivite pentru dvs. Unele suplimente au efecte secundare, iar altele pot interacționa cu anumite afecțiuni de sănătate sau medicamentele pe care le luați. Atunci când alegeți un supliment, este, de asemenea, esențial să căutați teste de la terți pentru a vă asigura că conține ceea ce este pe etichetă. O companie de renume care își testează suplimentele vă va putea oferi un certificat de analiză care verifică conținutul și puritatea produsului lor. Acest lucru este deosebit de important atunci când vine vorba de suplimente comercializate ca „întăritori de imunitate”.

Related Post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *